Ruimte voor rouw op het werk

Rouw op het werk is vaak een vergeten gebied. Mensen die iemand in hun nabije omgeving verloren hebben, melden zich volgens de statistieken gemiddeld zo’n 100 dagen ziek. Veel van dit verzuim wordt niet (h)erkend als rouwverzuim. Daar waar een werknemer zijn partner of kind verliest wordt ziekmelding in het begin begrepen. Maar na verloop van maanden is er steeds minder begrip. Wanneer het om een geliefde neef gaat is het moeilijker om ervoor uit te komen dat dit op de lange termijn nog steeds veel verdriet geeft. Vaak worden dan klachten als hoofdpijn, rugpijn, of lichte overspannenheid opgegeven als ziektereden.

Behoefte aan maatwerk

Het verwerken van het verlies is geen logisch proces, in tegenstelling tot werkprocessen die wel logisch zijn. Er is bij rouw geen pasklaar antwoord omdat de verschillen in rouwverwerking groot zijn. De ene medewerker gaat een week na het overlijden van zijn kind aan het werk en pakt (ogenschijnlijk) de draad weer op. De andere werknemer blijft langdurig in de ziektewet en krijgt zichzelf niet op de rit. Voor een goede begeleiding is maatwerk nodig. Onnodig ziekteverzuim kan voorkomen worden wanneer de werknemer zichzelf zo optimaal mogelijk kan voelen op het werk en er begrip is voor zijn situatie.

'Rouw op Maat'

Annelyn de Boer en Hennie Bol, aangesloten bij de landelijke groep 'Rouw Op Maat', werken ieder vanuit hun eigen praktijk voor Ede en omgeving. Voor bedrijven stellen zij een passend ‘Rouwprotocol’ op of stellen een bestaand rouwprotocol bij, zodat werknemers rouwbegeleiding op maat geboden kan worden. Bij 'rouwsituaties' kunnen zij benaderd worden voor objectief advies, informatie en -indien gewenst- begeleiding. Hierbij maken zij gebruik van hun expertise en uitgebreide netwerk op het gebied van rouwdeskundigheid.

Begeleiding in een groep

Annelyn de Boer en Hennie Bol bieden tevens rouwverwerking in groepsverband aan. Naast vaste onderwerpen is er ruimte voor wensen van de deelnemers.

Het huidige aanbod:

 • Rouw op het werk na verlies van een collega
  Werknemers kunnen, na overlijden van een collega, deelnemen in een groep. Met elkaar wordt het verlies gedeeld.
 • Eén-ouders in rouw met pubers
  Ouders van pubers, waarvan de partner -veel te vroeg- overleden is, hebben veel op hun bordje liggen, zeker als zij ook nog werken. Met andere 'Eén-ouders' worden gevoelens en praktische zaken uitgewisseld. Dit kan helpen weer wat licht te zien in moeilijke periodes.
 • Jongeren in rouw 'Hoe nu verder zonder jou' (middelbare school tot ±25 jaar)
  Als je zelf nog jong bent en een dierbaar persoon uit je omgeving overlijdt, kunnen gevoelens van verdriet, boosheid, angst of schuld je belemmeren om je werk of opleiding goed te doen. Concentratieverlies en moeheid komen veel voor. Samen stil staan bij het gemis lucht op en geeft ruimte.
 • Ik hoor bij allebei (middelbare school tot ± 25 jaar)
  De echtscheiding van ouders kan jongeren behoorlijk uit hun evenwicht brengen. Daar waar bij overlijden een afscheid definitief is, is dit bij een echtscheiding een continue proces. Loyaliteit naar beide ouders, verschuiving van rollen en gemis van het gezinsleven zijn onderwerpen die aan bod komen.
 • Spelenderwijs praten over rouw (voor gezinnen en scholen)
  Met behulp van het bordspel 'Alle Sterren Van De Hemel' worden kinderen en jongeren geholpen op een speelse manier te praten over hun verdriet en ervaringen na het overlijden van een (groot-)ouder, broer/zus, klasgenoot, docent. Zo wordt de communicatie binnen het gezin of de klas bevorderd.


www.adbcoach.nl
www.verlieswerk.nl